RFID-teknologi
En RFID-transponder er meget tynn og kan legges på feks. en etikett eller label som kan klistres på varer/objekter.
RFID står for Radio Frequency Identification, som innebærer at identifisering av kortet (eller enheten som bærer transponderen) skjer via radiobølger uten behov for fysisk kontakt. RFID-teknologi omtales også som kontaktløs eller trådløs. En transponder består av en innebygd chip med en antenne, hvor chipen vanligvis inneholder unik informasjon. Denne informasjonen leses av det induktive magnetfeltet som skapes av strøm fra en RFID-leser. En transponder integreres i en ID-bærer, feks. et kort, en nøkkelbrikke, en passiv eller aktiv brikke, eller av og til i en kortholder.
Se utvalget av RFID-produkter i vår webshop.
Bruk av RFID i en ID-bærer, som kan være et adgangskort eller en nøkkelbrikker.
Ett vanlige bruksområdene for RFID-produkter er adgangskontroll. For å være sikker på at du mottar varer med riktig teknologi, koding og utlesing så må det foreligge grunnleggende informasjon når du bestiller ditt RFID-produkt.
Mest brukt teknologi for adgangskontroll / kopi-print / kantineløsninger er:
• Mifare Classic - 13.56 mhz (Høy Frekvens)
• Mifare DESFire - 13.56 mhz (Høy Frekvens)
• EM og Prox produkter - 125 khz (Lav Frekvens)
For objekt- og transportsikring, eller adgangskontroll for kjøretøy benyttes ofte:
• UHF - 865 - 868 MHz (Ultra Høy Frekvens)
Avstand: normalt 1 cm - 15 meter for adgangskontroll, med batteri i ID bæreren gir enda lengre leseavstand
Utlesing: Hvilket adgangskontrollsystem som benyttes avgjør hvordan serienr CSN (UID/NUID) i RFID-produktet skal fremstilles på produktet. Det kan printes på kortet eller lasergraveres på nøkkelbrikken. Dette nr. er unikt for hver chip og leses ut binært. Normalt tolkes det unike nummeret som desimalt- eller i hexadesimalt format for enklere behandling i adgangskontrollsystemet. Informasjonen fra ID-bæreren, normalt et adgangskort eller en nøkkelbrikke ved bruk av CSN er da slik:
Hexadesimalt: bruk av 16 symboler, 0-9 og A-F.
4 Byte - 8 symboler og 7 Byte - 14 symboler
Desimalt: tall ved bruk siffer 0-9.
4 Byte - 10 siffer og 7 byte - 17 siffer
Passiv eller aktiv teknologi = med eller uten batteri
Mifare Classic
Mifare Classic er en eldre og fortsatt vanlig kontaktløs smartkortteknologi. ID-bæreren utstedes ved bruk av UID/NUID utlesing, eller sektorkoding av nummerserie.
Mifare DESFire EV1/EV2/EV3
Mifare DESFire ble utviklet med fokus på økt sikkerhet. Utstedes ved å laste datafiler i nødvendig antall applikasjoner. EV2/EV3 benytter EAL5+ for datalagring, og med AES kryptering gir dette en veldig høy sikkerhet.
Smartkort med kontaktchip
Kort med kontaktchip, også kjent som Smartkort, er utstyrt med en chip med synlig kontaktpunkter (bankkort). Den synlige chipen på kortet er egentlig bare kontaktoverflaten for informasjonsoverføring; informasjonen sitter i en svært liten chip inni kortet. (Når man snakker om chip/transponder i forbindelse med kontaktløse produkter, er det snakk om chipen som informasjonen er lagret på.) Kort med kontaktchip kan kombineres med RFID for flere brukermuligheter.
Trykk- og produksjonstekniske muligheter